Aranykéz Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola

SZÉKESFEHÉRVÁR, BUDAI ÚT 90. NAPPALI KÉPZÉS: +3622 / 343-849, FELNŐTTKÉPZÉS: +3630/385-4083, OM AZONOSÍTÓ 102 759

2016. május 24-28. Székesfehérvár

2016. május 24.

Délelőtt találkoztunk az erdélyi partneriskola diákjaival és tanáraival, a szakoktatókkal. Ünnepélyes fogadásuk az iskolában történt, ahol a Diákönkormányzat elnöke és egyik tagja köszöntötte a vendégeket, mesélt nekik a mi diákéletünkről, programjainkról, versenyekről. Illetve az igazgatónő előadást tartott Székesfehérvár történelmi és kultúrtörténeti jelentőségéről, a koronázó város műemlékeiről, látnivalóiról, jelenlegi geopolitikai, földrajzi, gazdasági, munkaerőpiaci helyzetéről. Az ezeréves Székesfehérvár mind több arcát próbáltuk vendégeinknek megmutatni.

Délután a diákok városnézés keretében művészettörténet és kommunikáció szakos kollégák kíséretében és diákok kiselőadását követően ismerkedtek Székesfehérvár kulturtörténetével és művészettörténetével. Meglátogatták a Bory várat, ott képeket készítettek, amely a záró esemény részét képezte.

Este a hazai magyar kozmetikai ipar újdonságaival ismerkedtek, a magyarországi hajviseletek, divat trendek , divatbemutatók volt a téma. A diákok kiselőadásokat hallgattak meg, videókat néztek meg és divatbemutatókat követtek végig a smink, frizura tekintetében.

2016. május 25.

Délelőtt Mezőföld és Székesfehérvár zenetörténetével ismerkedtek a vendég diákok, egy rövid zenei előadás a verseny ünnepélyes megnyitójának és a kiállítás (fotókból és festményekből) megnyitójának is részét képezte.

Délután a Velencei tó környékén levő élőhelyeket vették sorba, Pákozd Sukorón a Velencei tavat csodálták meg, Pákozdon ellátogattak a katonai emlékparkba és honismereti előadásokat hallgattak meg a pákozdi csatáról és a 48-49-es forradalomról. Ezt követően a Velencei tó természeti környezetével ismerkedhettek meg, hajós madárlestúra keretében.

Este élménybeszámoló, fotók rendszerezése volt soron, a projekt során készült fotókat néztük át és előkészítettük a fotókönyv számára.

2016. május 26.

Délelőtt az iskola fodrász-kozmetikus tanműhelyében folyt a versenyfelkészítés, az alapanyagok, kellékek, ruhák, eszközök kiválasztása, rendszerezése, utolsó simítások. Szakmai megbeszélés, az értékelés szempontjai, elemzések.

Délután látogatás Csákberényben, a Faluház megtekintése, a helyi viseletek, hajviseletek, díszítő elemek vizsgálata, összevetése a vértesalja népviseletének a székely népviselettel.

Este hajfonások, ünnepi előkészületek történtek, a hazulról hozott népviselet rendbe tétele, vasalása, csizmák, cipők tisztítása. Lazítás a verseny előtti hajrában.

2016. május 27.

Délelőtt látogatást tettek az erdélyi diákok a verseny helyszínén, táncos főpróbát tartottak, 10 órától körömdíszítő versenyen vettek részt a helyi diákok körében, 12 órától hajfonás verseny volt a 9-es évfolyamon tanuló diákoknak szakoktatók vezetésével.

Délután 14 órától kezdődött a nagy verseny a Tavasz Színei elnevezésű komplex full beauty kategóriás szépészeti szakmai verseny. Mely szakmai verseny keretében a vendég diákok székely csiki táncokat, dalokat és nép játékokat adtak elő, a helyi diákok énekeltek és a megnyitót követően a háromfős csapatok (fodrász-kozmetikus-modell) hozzáláttak a versenykiírás megvalósításának.  A megadott téma a tavasz színei voltak, ennek jegyében kellett a csapatoknak egy összehangolt, önálló kompozíciót készíteniük az iskola aulájában berendezett versenyhelyszínen.

Az öttagú zsűri szakemberekből állt, volt köztük kozmetikus és fodrász szakoktató, mester, körömépítő és sminkmester illetve a Vállakozók Országos Szövetségének Fejér Megyei elnöke volt a zsűri elnöke. A külsős, objektív zsűri pontozásos módon döntött, azonban a közönségnek is volt lehetősége a kedvenceire szavaznia.

Este a díjkiosztás és értékelés 18-kor kezdődött, a díjak átadását, eredményhirdetést követően a zsűri tagjai szakmailag is értékelték az elkészült alkotásokat, a fotós hallgatók pedig számos fotót készítettek az elkészült művekről. Az estét egy közös buli zárta.

2016. május 28.

Délelőtt 10-kor a kiállítás megnyitóval zárult a közös projekt. A Szabadművelődés Házában az Aranykéz aranykezű oktatói Kántor Mária ékszertervező, kozmetikus szakoktató, Szentes Ottokár festőművész, rajz és művészettörténet tanár és Rostásy Szabó Mihály fotográfus, szakoktató, mindannyian az iskola oktatói műveiből nyílt egy gyűjteményes kiállítás, amely június 15-ig látogatható. A kiállítást Horváth Mihályné a Viziváros városrész önkormányzati képviselője nyitotta meg, ünnepélyes szavakkal méltatta az alkotókat és 15 éves iskolánkat. A megnyitón a Csíkszeredában gyakorolt és ott már előadott zenei műsort adták elő a diákok. Ezt követően közösen elénekeltük a székely himnuszt.

Délután a kiállítás megnyitót követően svédasztalos, hidegtálas fogadással kedveskedtünk vendégeinknek. Melynek során erdélyi vendégeket, helyi vendégeket, a sajtó képviselőit, a helyi média munkatársait, a polgármesteri hivatal képviselőit, a városi elöljárókat és a diákokat illetve az őket kísérő tanárokat az iskola catering keretében látta vendégül. A vendéglátás szakos tanulóink (szakács, pincér, cukrász, falusi vendéglátó) segédkeztek a felszolgálásban, a diákok által elkészített székelyföldi és székesfehérvári kulturális, történelmi és művészettörténeti beszámolókat meghallgattuk, azokat értékeltük. Nem maradt már hátra csak a könnyes búcsú és az erdélyi vendégek hamuba sült pogácsával való útra bocsájtása.

Vendégeink hazaféle még útba ejtették Budapestet, és a budai Várat, ahol a Mi magyarok kiállítást tekintették meg, illetve ellátogattak a Terror Házába és az Andrássy úton tovább haladva, megtekintették a Hősök terét is. Élményekkel gazdagon zártuk a közös projektet, jövőre veled ugyanitt! hangzott a felhívás, reméljük lesz alkalmunk folytatni a megkezdett szakmai munkát és gyümölcsöző együttműködést, amelyből mindkét fél csak profitálhat.