Aranykéz Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola

SZÉKESFEHÉRVÁR, BUDAI ÚT 90. NAPPALI KÉPZÉS: +3622 / 343-849, FELNŐTTKÉPZÉS: +3630/385-4083, OM AZONOSÍTÓ 102 759

Beszámoló
Aranykéz Gimn. Szakgimn. és Szakközépisk. – Kájoni János Szakközépiskola
Határtalanul! Program Együttműködés – Erdélyi út


Téltemetés-tavaszvárás, népszokások határon innen és túl!

Iskolánk az Aranykéz Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola a Határtalanul program
keretében már több sikeres pályázatot nyújtott be. Erdélyi partneriskolánk a csíkszeredai Kájoni
János Szakközépiskola diákjai tevékenyen részt vállaltak mind a tavalyi mind az idei jubileumi
eseményeken. Az idei tanévben is aláírtuk velük a partnerségi nyilatkozatot a kölcsönös jövőbeni jó együttműködés reményében. Az idei év témáját a „Téltemetés, tavaszvárás hagyományok, népszokás, határon innen és túl” témakört, a Határtalanul program keretében vállaltuk közös
projektként feldolgozni, az erdélyi iskolával közösen. Előkészítésként iskolánk 2017. június 26-30-ig meglátogatta Csíkszeredán partneriskolánkat, ahol gyerekeink farsangi népszokásokat elevenítettek fel csiki-székely táncház keretében és álarcokat készítettek közösen. Ezt követte a partneriskola látogatása 2018. március 6-10-ig, amikor a két iskola a projekt zárásaként közösen valósította meg a szépészeti szakmai versenyt, melyen erdélyi gyerekek is indultak.


Az idei évben kibővült Szépészeti szakmai házi versenyünk, mivel a versenyt meghirdettük
régiónkban más szépészettel foglalkozó iskolákban is, ezekből az intézményekből, összesen négy
iskolából érkezett nevezés pl. a Győri Kossuth Szakgimnázium és Szakközépiskolából, a
székesfehérvári SZC Árpád Szakgimnázium és Szakközépiskolából, továbbá az erdélyi partneriskolánk a Kájoni János Szakközépiskolából is. Az idei verseny témái Szépség és a szörnyeteg volt a 13-14. évfolyam, ahol összesen 9 egyenként 3 fős csapat indult. Illetve a Sportosan elegáns a 9-12. évfolyamon, ahol 10 csapat mérte össze a tudását. A versenyre 3 fős csapatok jelentkezhettek, fodrász – kozmetikus – modell személyében. Külön kategóriaként meghirdettünk Kézápoló és körömdíszítő versenyt is, ahol 8 tanuló indult körömdíszítő kategóriában, a téma az Édességek voltak.


2017.06.25-29
Szállás: 3 éjszaka a Szelló-szállóban Csíkcsomortánban. www.szelloszallo.hu. 1 éjszaka az Aragonit Panzióban, Korondon
Utazás: Csavargo Trans SRL, www.csavargo.ro

 1. nap, június 25, vasárnap
  Indulás: 07.00, a Buszpályaudvartól, a Hatpöttyös étteremtől
  11-12: a Debreceni Református Kollégium Múzeumának meglátogatása útban Csíkszereda felé. Arany János kéziratainak, személyes tárgyainak megtekintése
  19.30: vacsora Erdőszentgyörgyön, a Vass Panzióban, a főút mellett, szemben a Rédey-kastéllyal, melynek külön érdekessége, hogy férjhez menetele előtt itt élt gróf Rédey Klaudia, II. Erzsébet brit anyakirályné üknagyanyja.
  22.30: érkezés Csíkcsomortánba, a szállásunkra
 2. nap, június 26, hétfő
  9.30: indulás
  10-10.30: a Csíksomlyói-kegytemplomban a félezer éves, fából készült Mária-kegyszobrot tekintjük meg
  11-12: a történelem előtti idők hiedelemvilágába repítenek vissza a csíkrákosi Táltos-templom
  titokzatos külső falfestményei – megtekintjük az erődtemplomot
  12-13: ebéd Csíkrákoson, a Cserekert Fogadóban
  13.30-15.30: a Mikó-vár vártörténeti, néprajzi kiállítása és a skanzen megtekintése a vár mellett
  15.45-től: partneriskolánkba látogatunk. Farsangi fánkot és kürtős kalácsot készítünk, majd táncházas mulatságon veszünk részt.
  19.30: szállás, vacsora
 3. nap, június 27, kedd
  7.15-8: reggeli
  8: indulás a gyönyörű Gyimes-völgybe
  8.30-13: Bükklokára, a Piposz-tanyára megyünk, ahol szekerek várnak ránk. A Kárpátok gerincén kell átkelnünk, hogy a Kárpát-medence egyik legvadregényesebb fekvésű falujába érjünk. Kostelek az úti célunk, amely szekérrel innen 10, busszal 70 km. A 700 lelkes település egyszerre gyimesi és moldvai, hiszen gyimesi csángók lakják, de már Moldva területén található. Vadregényes úton, folyóvölgyben, fenyves rengetegben vezet utunk, melynek végén finom bográcsossal, helyi házi termékekkel (házikenyér, sajt, orda, túra, húsfélék), jóféle pálinkával és pánkóval várják a megfáradt vendégeket.
  13-14.30: kézműves mesterségeket próbálunk ki
  14.30-16.30: az iskolán kívüli magyaroktatás helyszínén, a Magyar Ház csűr-előadótermében a Felszállott a páva versenyben 2014-ben és 2015-ben is elődöntőig jutó híres hagyomány-őrzők, a Szellő Tánccsoport utánpótlás gárdájának fergeteges bemutatóját tekintjük meg, élőzenével. Az iskolán kívüli magyar oktatást folytató tanárok által koordinált, hátrányos helyzetű családokat segítő gyermekétkeztetési programot támogathatjuk pénz- vagy élelmiszer adományainkkal (ruhára, könyvre nincs szükség). A fellépő gyerekeknek, fiataloknak vihetünk ajándékokat is, édesség, füzet, írószer, bármi, ami hasznos és jó, örömet szerez. Utána séta a faluban: az 1987-ben boldoggá avatott, az első világháborúban Kosteleknél megsebesült P. Rupert Mayer emlékhelyéhez gyaloglunk.
  Mellette látjuk a történelmi Magyarország egy másik határkövét is. Innen egy kis gyaloglással elébe megyünk a buszunknak, majd visszaindulunk Csík felé.
  17.30-18.30: az ezeréves határ látnivalóit keressük fel. Gyimesbükkön, a Rákóczi-várról pazar kilátás terül elénk Ó-Romániára és a Gyimes-völgyre. Látjuk az egykori karantén romjait és a hozzá tartozó Kontumáci-kápolnát is, valamint a legendás 32-es határvadászok világháborús állásait.
  19.30: szállás, vacsora
  E napon végig helyi vezető tartott a csoporttal.
 4. nap, június 27, szerda
  8.30: indulás
  9.15-12.15: Szováta, fürdőzés a Medve-tóban
  12.30-13.45: szabadidő, rövid városnézés
  14.15-15.15: vásárlási lehetőség, nézelődés Korondon
  16-18: Parajd, sóbánya
  18.30: szállás, vacsora (Korond)
 5. nap, június 27, szerda
  Séta Szovátán. Hazautazás. Út (időeltolódás -1 óra): 10 óra.
Erdély képek