Aranykéz Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola

SZÉKESFEHÉRVÁR, BUDAI ÚT 90. NAPPALI KÉPZÉS: +3622 / 343-849, FELNŐTTKÉPZÉS: +3630/385-4083, OM AZONOSÍTÓ 102 759

HAT-20-02-0016 projekt beszámoló első út – Erdély 2021. „Drakula nyomában”

Szerző:

1. nap: indulás a kora reggeli órákban Székesfehérvárról a buszpályaudvar mellől. Rövid pihenőket beiktatva érkeztünk meg első úticélunkra Aradra a déli órákban. Itt a szakadó eső miatt csak a város főterén szálltunk ki a buszból, ahol megcsodáltuk a Szabadság szobrot és az aradi vértanúkról is megemlékeztünk. Utunk Temesvár, Románia harmadik legnépesebb városa felé vezetett tovább, melynek belvárosát egy rövid sétával fedeztük fel (addigra elállt szerencsére az eső). Ezek után Déva felé vettük az irányt, a felvonóval könnyedén feljutottunk a várba és miután megcsodáltuk a kilátást a várból Csernakeresztúrra mentünk, ahol elfoglaltuk aznapi szállásunkat.

2. nap: közvetlenül reggeli után Vajdahunyadra utaztunk, ahol megcsodáltuk a várat. Lenyűgöző élményben volt részünk. A nap folyamán ellátogattunk a Sebes folyó partján fekvő Szászsebesbe, ahol egy gyönyörű szász templomot látogattunk meg, megnéztük a II. Géza által alapított Nagyszebent és Erdély ősi, történelmi fővárosát Gyulafehérvárt is. Este elfoglaltuk szállásunkat Nagyszebenben.

3. nap: harmadik napunk Törcsvár megismerésével indult, ahonnan rövid városnézés után Brassó felé vettük az irányt. Napunk második felében felfedeztük még Segesvárt, az óratornyot és Drakula szülőházát is. utolsó állomásunk az országos hírű üdülőhely, Tusnádfürdő volt. Itt két éjszakát is eltöltöttünk.

4. nap: ezen a napon látogattuk meg testvériskolánkat a Joannes Kajoni Szaklíceumot Csíkszeredában. Az iskolai közös programot követően egy rövid városnézés következett és a busszal kijutottunk Csíksomlyóba is a kegytemplomhoz, ahová a kinti diákok is elkísértek minket. Csíksomlyót egy helyi szerzetes mutatta be a csoportnak. Délután még lehetőségünk volt Tusnádfürdőn egy rövid szekerezésre is, mely során szabad tűzön készült helyi ételeket, gyümölcsöt és sajtot kóstolhattunk.

5.nap: utazásunk a végéhez ért, hazafelé vettük az irányt, azonban, hogy az utolsó napra is maradjon program, útba ejtettük Korondot, mely fontos iparművészeti központ. Az út mellett Korond jelképeivel találkozhattunk: a korondi fazekasság, helyi termelők portékáival. Itt az út melletti állandó kirakodóvásárban lehetőség nyílt a helyi termékek megvásárlására, kisebb ajándékok beszerzésére.

 

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával!