Aranykéz Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola

SZÉKESFEHÉRVÁR, BUDAI ÚT 90. NAPPALI KÉPZÉS: +3622 / 343-849, FELNŐTTKÉPZÉS: +3630/385-4083, OM AZONOSÍTÓ 102 759

Intézményi beszámoló

Kísérő tanár neve: Székely Krisztina

Iskola neve, címe: Aranykéz Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola,

8000 Székesfehérvár Budai út 90. OM: 102759

Szakma megnevezése: fodrász-kozmetikus technikus 

Projekt címe: „Aranykéz”

Projekt időtartama: 2023.03.04-03.25. (3 hét)

Projekt száma: 2022-1-HU01-KA121-VET-000051681

Projekt helyszíne: Braga, Portugália

Ebben az évben immár ötödik alkalommal sikerült 3 hetes külföldi szakmai gyakorlatot megvalósítanunk a Tempus Nemzeti Iroda segítségével az Erasmus+ program keretén belül érettségi utáni szakképzésben tanuló diákjaink számára. Az idei évben is 6 fő kozmetikus technikus, 6 fő fodrász tanuló és 4 fő kísérő tanár (heti váltásokban 2 -2 fő tartózkodott kint) utazhatott ki Portugáliába, Bragaba a szakmai mobiltás idejére.  Jómagam, mint a mobilitási program koordinátora és felelőse az utazás teljes ideje alatt kint tartózkodtam és mellettem a  kollégáim váltották egymást hetente. Miután a korábbi években már jó pár partnerrel és helyszínen dolgoztunk elmondhatom, hogy a portugál partnerek minden tekintetben a szervezés magas szintjén vannak. Mind a szállás, egy diákhostel, mind az utazásokhoz és a munkavégzéshez kapcsolódó transzferek, kulturális és szabadidős programok szervezése, munkahelyek és a munkahelyi problémák kezelése kifogástalan volt.  A kommunikáció folyamatos volt az iroda munkatársai és köztünk, írásban, szóban viber-en, sms-ben, emailben, telefonon és személyesen is tartottuk a kapcsolatot. Többször volt alkalmunk közös munkamegbeszélést folytatni az iroda vezetőivel, mind a mobiltást megelőzően, mert egy előkészítő látogatáson is részt vettünk kollégáimmal szeptemberben és a mobiltás ideje alatt is.

Mindez nagyban megkönnyítette a mobiltás előkészítését, szervezését, lebonyolítását, éppen ezért akkreditált intézményként a jövőben is tervezünk hasonló előkészítő látogatást, ahol a szállást, munkahelyeket, a közvetítő iroda kapacitását helyben fel tudjuk mérni.

Sokat segített a nemzetközi kapcsolatok építésében, hogy az Bragamob cég az egyidejűleg kint tartózkodó tanár munkatársaknak heti rendszerességgel szervezett kulturális programokat, kirándulásokat, találkozókat, így volt alkalmunk török, horvát, román, cseh és francia kollégákkal találkozni, kapcsolatokat építeni. A program végén egy ünnepélyes vacsora keretében adták át a Certrificate-et a résztvevők számára, ahol szintén nemzetközi volt a részvétel.

Az iroda által biztosított szállás minden tekintetben megfelelt az elvárásoknak, két-háromágyas fürdőszobával felszerelt szobákban voltak a diákok elszállásolva, a tanárok pedig külön-külön egyágyas elhelyezésben. A hostel igazgatója külön fogadta a csoportot és elmondta a tudnivalókat a szállásról, az együttélés szabályairól, zöld pontként a szállás környezetvédelmi és emberi jogi szempontokat egyaránt beépít az üzletpolitikájába. Nagyon szimpatikus volt, hogy sok közösségi tér állt rendelkezésre, nagy nappali, konyha, étkező, konferenciaterem, és étterem. Az étkezések meglehetősen egyhangúak voltak, reggelit és vacsorát kértünk a szálláson, az ebédet pedig a munkahelyek közelében oldották meg a diákok. Mindezt jeleztem a vezetőségnek és megpróbáltak az éttermet üzemeltető alvállalkozóval egyeztetni, ennek hatására érezhetően javult az ételek minősége.

A munkahelyek jól felszereltek, a mentorok kedvesek és segítőkészek voltak, egy kivételtől eltekintve, ahol kezdettől fogva probléma volt a kommunikáció, illetve annak hiánya. Ezt jeleztem a közvetítő iroda, a Bragamob felé, és ők a második héten találtak megoldást, az érintett tanulóknak lehetőségük volt munkahelyet váltani, ami még soha nem fordult elő az eddig tapasztalataim alapján. Az iroda nagyon rugalmasan és empatikusan kezelte a helyzetet, végig a megoldásra törekedtek.

Ahogy végig látogattam és monitoroztam az üzleteket néhány kivételtől eltekintve mindenhol probléma volt az idegen nyelvtudás hiánya, amit fordítóprogram, vendégek és egyéb munkatársak segítségével, tolmácsolásával próbáltak áthidalni. Ami még a munkatapasztalatok elmélyítését nehezítette, hogy viszonylag kevés vendég volt az üzletekben, a hét elején érezhetően gyenge volt a forgalom, a hét vége felé kicsit jobb, de igazán két üzlet volt, ahol sok vendég volt, a többiben csak éppen, hogy. Így a feladatok száma és szakmai minősége sem volt túl nagy kihívás a diákok számára. Ők azzal magyarázták ezt, hogy vallásos országként (a lakosság 90 % katolikus) a húsvétra készülnek és húsvét előtt lesz majd érezhetően nagyobb forgalom. Amit szerintem az ország gazdasági helyzete is alátámaszt, nem állnak sokkal jobban, mint mi, küzdenek az inflációval, a munkanélküliséggel, a bevándorlással, a minimálbérrel, Lisszabonban volt szerencsénk belefutni egy óriási tüntetésbe, az ottani transzparensek sok mindet elmondtak az ország problémáiról.

Ennek ellenére óriási élmény volt diákjaink számára egy tőlünk ilyen távoli ország életébe belelátni, megismerni a kultúráját, az ott lakó embereket. Nagyon gyorsan hozzászoktak a napi rutinhoz, önállóan közlekedtek a városban és Portóban is, ügyesen használták az idegen nyelvet, fiatalokkal ismerkedtek. Szakmailag is fejlődtek, látták, hogy milyen az üzleti élet Portugáliában, hogyan működik a vendégkiszolgálás és milyen termékekkel, eszközökkel, gépekkel dolgoznak, milyen új technikákat alkalmaznak munka közben.

Összességében véve nagyon elégedettek voltak a résztvevők mind a diákok, mind a tanárok, hogy lehetőségük adódott ezen a háromhetes szakmai gyakorlaton részt venni Portugáliában. Hosszú távon a külföldi szakmai munkatapasztalat előnyt jelent, segíti a jobb elhelyezkedési esélyeket itthon és külföldön egyaránt.

A program ideje alatt készült fotók, újságcikkek, tv interjúk és beszámolók felkerülnek az iskola honlapjára www.aranykezoktatas.hu,Erasmus+ fül alá, illetve az iskola facebook oldalára Aranykéz Szakközépiskola hivatalos oldalára.

Székesfehérvár, 2023.03.29.

Székely Krisztina

intézményvezető

Kísérőtanári beszámoló

Kísérő tanár neve: Horváthné Sütöri Rita

Iskola neve, címe: Aranykéz Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola,

8000 Székesfehérvár Budai út 90. OM: 102759

Szakma megnevezése: fodrász-kozmetikus technikus

Projekt címe: „Aranykéz”

Projekt időtartama: 2023.03.04-03.25. (3 hét)

Projekt száma: 2022-1-HU01-KA121-VET-000051681

Projekt helyszíne: Braga, Portugália

2023. márciusában iskolánk tanulói az Erasmus + program keretein belül háromhetes szakmai gyakorlaton vettek részt Portugáliában, Braga városában. Hat kozmetikus és hat fodrász tanuló indulhatott útnak, hogy felfedezzék egy másik ország szakmai műhelytitkait. Tanulóink érettségi utáni szakképzésben vesznek részt, vannak köztük végzős tanulók, és olyanok is, akik idén kezdték meg a szakmai tanulmányaikat.

Elméleti tárgyat oktató tanárként kerültem be a programba, ami nagy örömet okozott, hisz nagyon kíváncsi vagyok  más országokban folyó szakmai munkára. Öröm látni a diákok lázas készülődését az útra, tettvágyukat, elszántságukat, hogy egy egészen más szituációban bizonyítsák rátermettségüket.

A program második hetén vettem részt, így amikor Bragaba értem, már egy magabiztosan közlekedő, rutinokat kialakító csoporthoz csatlakoztam. Mindenki ismerte már a munkahelyét, munkáltatóját és az elvárásokat, melyeket velük szemben támasztottak a portugál mesterek.

Március 11. szombat

Indulásom napja, egy három és fél órás repülőút várt rám. Maga az út zökkenőmentesen telt, időben érkeztem meg Portóba. Már a délelőtti órában felvette velem a kapcsolatot a BragaMob, akik a projektet bonyolították. Biztosítottak róla, hogy a portói reptéren várnak rám, megadták a nevét és elérhetőségét, aki majd a transzfert bonyolítja, hogy biztonságban eljussak Bragaba. Egy negyven perces út után megérkeztem a szállásra, ahol nagyon kedvesen és segítőkészen fogadtak. A szállás elfoglalása előtt még meleg vacsorát is kaptam, ami nagyon jól esett a hosszú út után.

Maga a szállás nagyon jó volt, egy kétágyas, fürdőszobás szobában helyeztek el. Itt a szálláson minden nap kaptunk reggelit és meleg vacsorát. Naponta takarították a szobákat, biztosítottak számunkra minden kényelmet. Voltak közös terek, nappalik és egy felszerelt konyha, ahol együtt tölthettük az estéket. A csapattal késő este találkoztam, mivel szombaton közös kiránduláson vettek részt Lisszabonban.

Március 12. vasárnap

Szabadnap volt a diákok számára. A szombati kirándulást pihenték ki délelőtt. A délutáni órákban Kriszta és pár tanuló elkísértek, hogy felfedezhessem én is Braga belvárosát, hogy eligazodhassam majd a későbbiekben egyedül is és legyen helyismeretem. Megmutatták a fontosabb látnivalókat, boltokat, találkozási pontokat. Nagyon szép város, tágas és átlátható terekkel, utcákkal. Öröm volt megfigyelni a portugál embereket, hogy mennyire szeretik a közösséget, az együtt eltöltött értékes időt. A portugáloknak fontos a hitük, vasárnap mindenki misére jár, majd ebéd után a városban találkoznak. Volt zene, tánc és ének a főtéren, amihez mindenki szívesen csatlakozott.  Az előző héthez képest nagyon jó idő volt. 

Közös vacsora után a nappaliban gyűltünk össze és mindenki beszámolt a hétvégi élményeiről.

Március 13. hétfő

Reggeli után a beosztásuknak megfelelően mindenki elindult a munkahelyére. Mi, tanárok az elővárosi vonattal Portóba utaztunk, hogy körülnézzünk és megcsodáljuk a város nevezetességeit. Már maga a vasútállomás is egy műalkotás. Elmentünk a Katedrálisba, a  Clérigos tornyot csak kívülről néztük meg, a Livraria Lello könyvesboltba, amiről már sokat olvastunk az útra készülve. Részt vettünk egy vezetett túrán a Tőzsdepalotában, ami fantasztikus élmény volt. Sétáltunk az óváros kanyargós utcáiban, a Ribéria negyedben és elköltöttünk egy csodálatos ebédet. A szakmai kíváncsiságunkat is csillapítva ellátogattunk a Castelbel illatszermárka üzletébe. Több mint 130 év hagyomány, kézműves termékek és csodás összetevők felhasználása a mai napig. Kézzel csomagolt termékek és egy fantasztikusan berendezett üzlet várt itt ránk.

Délután visszamentünk Bragaba, hogy a tanulókkal együtt vacsorázzunk és este meghallgassuk a nap beszámolóit. Minden este kibeszéltük a jó és rossz élményeket, és az esetleges problémákat. A munkanaplókat naponta írták a diákok, melyeket átolvastunk minden este. Az egyik tanulónak ezen a napon volt a születésnapja, és megleptük őt tortával és ajándékokkal. Nagyon meghitt este volt.

Március 14. kedd

Bragaban töltöttük a napot és a munkahelyekre látogattunk el. Megnéztük a tanulókat munka közben, láthattam milyen szalonokba kerültek. Mindenhol megnézhettem, milyen anyagokkal és márkákkal dolgoznak. Nagyon sok naturális kozmetikai terméket használnak. A kozmetikákban előnybe részesítik a manuális tevékenységeket a gépekkel szemben. Beszélgettünk a mesterekkel a helyi szokásokról. Kevesebb vendég volt ezekben a napokban, mondták is, hogy pár hét múlva indul be a szezon, mivel az emberek készülnek a Húsvét ünnepére, és ilyenkor sokan keresik fel a fodrászatokat és kozmetikákat. A hat üzlet közül, melyekben diákjaink dolgoztak, négy a szállás közelében volt, ahova gyalog is el lehetett jutni. Kettő távolabbi üzlet volt, a BragaMob biztosította a gyerekek számára a fuvart. Meg volt beszélve melyik buszmegállóba kell menniük, és munka végén mikor, hova hozzák vissza őket. Nagyon jó volt látni őket munkahelyzetben. Jól boldogultak a kommunikáció terén is, már sok portugál kifejezést is megtanultak.

Március 15. szerda

Délelőtt felmentünk a Bom Jesus de Monte-ra. Fantasztikus hely, gyönyörű környezet. Természetesen gyalog mentünk fel a hegyre, ahogy a zarándokok is teszik. Minden egyes fordulónál volt valami érdekes és csodálatos. A helyiek  ide járnak templomba, sportolni és a helyi gyerekeket ide hozzák kirándulni, hisz a templom mögött egy gyönyörű park található. Eddig szerencsém volt, minden nap remek, napsütéses időben volt részem. Délután egy késői ebéd keretében megkóstoltunk egy helyi ételt, a franchesinhat. Tömény, laktató és nagyon finom. Délután még Braga utcáit jártuk, minden alkalommal felfedeztünk valami újat. Március 15. nemzeti ünnepünkről sem feledkeztünk meg, este megemlékeztünk és ezen a napon mindenki kitűzte a kokárdát.

Március 16. csütörtök

Ezen a napon a BragaMob szervezésében tanári kiránduláson vettünk részt Guimarães -be. Itt megnéztük az óvárost, Szent Ferenc Katedrálist, a palotát és várat. Megismerkedtünk a város történelmével, Portugália bölcsőjével. Egy nagyon kedves, jó humorú idegenvezetőnk volt, aki elárulta, hogy a helyi focicsapat a bragai focicsapat nagy ellenfele. A portugálok is rajonganak a fociért és mindenkinek megvan a maga csapata, akinek szívvel-lélekkel szurkolnak. A portugál embereknek egyformán fontos a nemzetük, vallásuk, családjuk és ezen kívül a focicsapatuk. Egy helyi, családi étteremben ebédeltünk, ahol megismerkedhettünk a tradicionális portugál konyhával. Nagyon jó, hogy megszervezik ezeket a kirándulásokat, mert így lehetőség van más országokból érkező kollégákkal való szakmai beszélgetésekre és kapcsolatok építésére. Nagyon hasznos a tapasztalatcsere szempontjából is.

Este várt minket a közös vacsora a diákokkal és az utána szokásos esti összejövetel és napi beszámolók.

Március 17. péntek

A mai délelőtt ismét a munkahelyek felkeresésével telt. Ma a távolabbi szalonokba látogattunk el, így a helyi buszközlekedést is megismertük. Szintén hasznosan telt el a délelőtt, a fodrász és kozmetikus mesterek bemutatták üzleteiket, milyen termékekkel dolgoznak és beszámoltak tanulóink heti munkájáról is.

Ebéd után ismét kulturális programot választottunk magunknak, felkerestük a helyi múzeumokat. Gyarapodott tudásunk a portugál történelem és kultúra területén. Nagyon nagy élmény a város utcáit járni, bepillantást nyerni a helyi szokásokba.

Vacsora után az esti megbeszélés után elköszöntem a gyerekektől, hisz másnap a hazaút várt rám. A gyerekek pedig ismét egy közös kiránduláson vehettek részt szombaton, így mire ők hazaértek, már Orsi várta őket, aki szombat este érkezett a harmadik hétre.

Március 18. szombat

Reggeli után még egy délelőtti városnézés és ebéd is belefért a napomba. Délután háromnegyed ötre jött értem a transzfer, addig a szálláson maradhattam. Nagyon kedvesek voltak, csak délután háromkor kellett a szobából kiköltöznöm, hogy ki tudjanak takarítani, mielőtt Orsi megérkezik és elfoglalja a szállását. A nappaliban tudtam megvárni, amig értem jöttek, így kényelmesen telt a várakozás. Portóba érve a repülőtéren minden rendben ment, nem volt semmi fennakadás. A repülő pontosan indult este nyolc órakor. Hajnalba érkeztem Budapestre, egy fantasztikus hét után.

Összességében elmondhatom, hogy ezek a közös élmények, tapasztalatok örökre nyomot hagytak bennem és úgy gondolom a diákokban is. Portugáliában a BragaMob remek munkát végez, nagyszerűek a szervezésben. Fantasztikus lehetőség az Erasmus+ programjain részt venni és csak ajánlani tudom más kollégáknak is, hogy ha lehetőségük nyílik egy ilyen utazásra, ne habozzanak, induljanak el az útra. 

                                                                                               Horváthné Sütöri Rita

Székesfehérvár, 2023. 03.20.

Kísérőtanári beszámoló

Kísérő tanár neve: Sikota Orsolya

Iskola neve, címe: Aranykéz Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola,

8000 Székesfehérvár Budai út 90. OM: 102759

Szakma megnevezése: fodrász-kozmetikus technikus

Projekt címe: „Aranykéz”

Projekt időtartama: 2023.03.04-03.25. (3 hét)

Projekt száma: 2022-1-HU01-KA121-VET-000051681

Projekt helyszíne: Braga, Portugália

2023 márciusában iskolánk tanulói immár ötödik alkalommal vehettek rész Erasmus + program keretein belül háromhetes szakmai gyakorlaton. Az iskola igazgatója, Székely Krisztina különös hangsúlyt fektet arra, hogy diákjaink ne csak az iskola falain belül tanulhassanak, hanem saját és közösen megélt élmények által, azokon túl is, így minden lehetőséget megragad erre. Az Erasmus + program remek keretet biztosít ehhez.

Szakképzésben elméleti tárgyakat tanító tanárként, az idén osztályfőnökként jelentkeztem kísérő tanári feladatra, mert tudom, hogy nagy élmény a diákokat egy merőben új szituációban látni, jobban megismerni, szakmai fejlődésüket támogatni. Ezen kívül természetesen az is motivált, hogy szeretek utazni, új embereket, helyeket megismerni.

Az itthoni előkészítés során szaktanárként közreműködtem a pályázó tanulók kiválasztásában.

Mivel én a mobilitás utolsó hetére érkeztem, így ekkorra már a diákok belakták Bragat. Mindenkinek kialakult napirendje, rutinja volt a saját munkahelyével a csoport többi tagjával. Tapasztaltan, önállóan közlekedtek a városban.

A szállás kétágyas, saját fürdőszobás szobákban volt, egy nagy közösségi térrel, ezen kívül konyha, étkező is rendelkezésre állt a közös étkezések, programok, esti munkamegbeszélések, lebonyolítására.

Az egymás közti kommunikáció, az információmegosztás az erre a célra, már itthon létrehozott, messenger és FB csoportban zajlott. A munkahelyi és a közös kirándulásokon, programokon készült fotókat is ezekben a csoportokban gyűjtöttük.

A hét során végig látogattuk az összes munkahelyet melyek nagyon változatosak voltak. Volt közöttük egyszemélyes, mini kozmetikától a nagyforgalmú fodrászszalonig mindenféle üzlet.  Megfigyelhettem tanulóink munkahelyi tevékenységeit és hallhattam, hogy hogyan kommunikálnak angolul, illetve fordítóprogram segítségével akár portugálul is. Szinte minden üzletben nagyon kedvesen fogadtak minket, kísérőtanárokat is. Mindenhol beszélgettünk a tutorokkal, akik beszámoltak a tapasztalataikról, összegezték, értékelték tanulóink tevékenységét. Így testközelből beleláthattam tanulóink szakmai tevékenységeibe. Jó volt megtapasztalni, hogy tanulóink hogyan viszonyulnak a munkához, munkahelyekhez, hogyan alkalmazkodnak egy új, más kultúrájú közeghez.

Mivel a fodrász és kozmetikus szakma egy intim viszonyt feltételez az ügyfelekkel, ezért a kisebb üzletekben a tanulók ritkábban kaptak gyakorlati munkát, inkább csak megfigyelhették a kezeléseket. Ez elsősorban a kozmetikus mobilitás egyik szakmaspecifikus nehézsége.

Filippa Abreau üzlete kiemelkedett a többi hely közül. Ő magas színvonalon foglakozott a diákokokkal, engedte önállóan dolgozni őket, figyelembe vette a mobilitás előtt hozzá eljutatott tudásszinteket, szervezett vendégeket mind a fodrász, mind nála dolgozó kozmetikus tanulónak is.

Több üzletben gondot jelentet az, hogy bár kaptak tájékoztatást a tanulók tudásszintjéről, mégsem kaptak olyan feladatot, amit akár önállóan is el tudtak volna végezni. Gondot jelentett az is, hogy a nálunk teljesen elkülönülő szakmák (kozmetikus, manikűrös, pillás) Portugáliában összemosódnak, így nehezen értették meg például azt, hogy tanulóink köröm-és kézápolást, lábápolást, műkörömépítést nem tudnak végezni.

Esténként, a közös vacsora után megbeszélést tartottunk, ahol mindenki elmesélhette, hogy aznap kivel mi történt, a pozitív és negatív élményeket egyaránt kiventilálhattuk magunkból.

A munkahelylátogatások mellett délutánonként átnéztük, javítottuk a beérkezett munkanaplókat. A munka mellett az utolsó hétre is jutott közös program a diákokkal, egy portó-i kirándulás, és a BragaMob szervezésében két kirándulás a mobilitásban résztvevő tanárokkal Barcelos-ba és Ponte de Lima-ba. Itt lehetőség nyílt külföldi kollégák megismerésére, szakmai beszélgetésekre, kapcsolatok építésére.

A projekt zárásaként pénteken (03. 24-én) a BragaMob munkatársai egy záróestet rendeztek a mobilitásban résztvevő diákoknak és tanároknak. Ezen az rendezvényen diákjaink a török, francia, cseh diákokkal közösen kaptak oklevelet, és az iskola is kapott egy nagyon szép üveg emlékplakettet.

Szombaton még lehetőségünk volt egy városi sétára és egy közös ebédre, az esti repülőút előtt. A repülőúton az időzóna átlépéssel és az óraátállítással együtt ugyan 2 óra veszteséggel, de rengeteg élménnyel érkeztünk meg Budapestre.

Kisérőtanárként itthon segítettem a munkanaplók ellenőrzésében, javításában, a final evaluation elkészítésében.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy ez az utazás, a rengeteg személyes és közös élmény nagyban hozzájárult diákjaink személyiségének, önbizalmának építéséhez, szakmai tapasztalatgyűjtéséhez, az idegennyelv használatuk magabiztosabbá tételéhez, világképük, európai tudatuk megerősítéséhez.

Sikota Orsolya

Székesfehérvár, 2023. 03.27.

Munkanapló

Tanuló neve: Séllei Anna Sára

Iskola neve, címe: Aranykéz Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola,

8000 Székesfehérvár Budai út 90. OM: 102759

Szakma megnevezése: kozmetikus technikus

Projekt címe: „Aranykéz”

Projekt időtartama: 2023.03.04-03.25. (3 hét)

Projekt száma: 2022-1-HU01-KA121-VET-000051681

Projekt helyszíne: Braga, Portugália

Munkahely és a tutor neve: Filipa Abreu Cabeleireiro – Gabriella

1. Nap 03.04. szombat reggel az utazáshoz szükséges utolsó kellékeket is bepakoltam a bőröndömbe, majd a család kíséretében elindultunk a Budapesti Liszt Ferenc repülőtérre. A csoporttal kettő órakor menetkészen összegyűltünk a reptéri aulában. A modern self check-in rendszernek köszönhetően minden sorban állás nélkül fel tudtuk adni poggyászainkat. Az út maga kellemes meglepetést tartogatott számunkra, hisz a vártnál 25 perccel korábban érkeztünk meg a portói repülőtérre. Maga a reptér biztosított poggyász szállító kocsit, amely megkönnyítette a ránk váró transzfer furgonhoz jutást. Portugál fogadóink lelkes üdvözlet után két csoportra osztva vittek el szálláshelyünkre, ahol a szobák elfoglalása is gördülékenyen ment. Az este maradék részét új otthonunk felfedezésével és már itt tartózkodó magyar csoport megismerésével töltöttük.

2. Nap 03.05 Első reggelünk a Hi Braga Posada de Juventude éttermében kezdődött, ahol friss zsömlével, felvágottal, sajttal és zöldségekkel vártak minket. Az étkezéshez az előző este szobakulccsal együtt kapott ételkupont tudtuk felhasználni. Ezután a megbeszélt találkozó helyre vezetett utunk, amihez biztosítottak számunkra megfelelő útbaigazítást is. Itt Elena tapasztalt helyi idegen vezető várt ránk egy busz társaságában. Lehetőségünk volt vele együtt bejárni Braga városát, mesélt számunkra a kultúráról, emberekről, helyi szokásokról és még ősi mondákról is. Utunk során egészen a Braga szélén húzódó hegyig fellátogattunk, megtekinthettük a város több nevezetes, régre visszanyúló történelemmel rendelkező templomát és épületeit. Nekem ezek közül a belváros közepén elhelyezkedő gótikus stílusban épült katedrális, a Sé de Braga emelkedett ki. A szállás felé menet átsétáltunk még a Jardim de Santa Bárbara parkon is, ami így az év elején is különféle színes virágokban pompázott. Este bőséges vacsora várt ránk, választható ételopciókkal, itallal és desszerttel. A napot közös megbeszéléssel zártuk a hostel kényelmesen berendezett tágas nappalijában, ami után mindenki lassan visszavonult szobájába.

3.nap 03.06 A hétfői napot a csapat megfelezve kezdte. Voltak, akiknek első munkahelyi látogatása történt meg, őket megvárva a csapat összegyűlve vágott neki Braga belvárosának. Szerettük volna jobban megismerni a helyi szokásokat, infrastruktúrát, valamint elsajátítani egy alapvető nyelvtudást is. Erre sort is kerítettünk, az internet segítségével megtanultuk a portugál köszönési formákat napszakokra bontva, a kérem/köszönöm megfelelőjét. Amit a boltok látogatása során magunk is kipróbálhattunk. A nap végén mindenki beszámolt mit látott a délelőtti üzletlátogatás során. Az ottani beosztást, eszközöket, a szalonok felépítését és berendezést is megismerhettük.

4.nap 03.07. kedd reggel a megbeszélt találkozó ponton vártunk a transfer autóra, ami elvitt minket abba az üzletbe, ami munkahelyünk lesz az elkövetkezendő három hétben. A Filipa abreu cabeleireiros nevű szalon már elsőre felkeltette figyelmünket. A tulajdonos Filipa mosolyogva fogadott minket az ajtóban, kaptunk körbevetetést a különféle helyiségek között, rendelkeznek masszázsra, hajmosásra, fodrászatra és kozmetikára használt szobákkal is. A munkabeosztás egyeztetése után búcsút is vettünk egymástól másnap reggelig. Érdekes volt látni a hely designját, berendezését. Beleleshettünk az általuk használt termékek választékába is. Mentorom neve Gabriella Damin, aki széleskörű szakmai tudással rendelkezik, tizenöt különféle szépészeti továbbképzésen vett részt, többek között Amerikában, Brazíliában és Oroszország is. Munkái közt szerepel szempilla építés, lifting, szemöldök és teljes testes gyanta, arckezelések, masszázs, szemöldök mapping és még sok más minden.

5.nap 03.08 Első teljes munkanapunkat reggel fél tízkor kezdtük a Filipa abreu cabeleireiros nevű szalonban. Itt rögtön az öltözőhöz vezettek minket és kávéval kínáltak. Mentorom Gabriella Damin bemutatta a szolgáltatásainak körét, ami között főként szempilla építés, gyantázás és szemöldök formázás/ színezés szerepel. A gyanta, amit használ eltér az otthonitól, krémes texturával rendelkezik és egy lappal tépik le. Előnyben részesíti a Bruno Vassari márka termékeit, elmondása szerint még nem csalódott egyik termékcsaládban sem. Kiderült számunkra, hogy az üzlet 2023-ban elnyerte a Sustainable beauty partner kinevezését, amiben a Davines céggel való partnerkapcsolatuk is segített. Az üzletben az ő termékeiket is értékesítik, külön engedéllyel rendelkezve. Gabriella engem is bevont a nap során érkező vendégek kezelésébe, így volt alkalmam szemöldököt gyantázni/festeni is. Délután a megbeszélt időpontban négy órakor a transzfer autó vett fel minket a szalon előtt.

6.nap 03.09 A csütörtök reggelt az átlagosnál extrémebb időjárási körülmények befolyásolták. A végtelen égszakadás és erős szél meglátszott mind a közlekedésen, mind a szalon délelőtti forgalmán, hiszen több vendég is lemondta az időpontját. Ennek köszönhetően időnk adódott jobban megismerni egymást az üzletben dolgozó szakemberekkel. Filipa a tulajdonos beszámolt a helyi szépészeti iskolarendszerről, a különféle tanfolyamokról, valamint az üzlete létrejöttének történetéről. Mentorom Gabriella bemutatta kozmetikája eszköztárát, megtanította a lézeres szőrtelenítés alapjait, hogy a következő nap már élesben is alkalmazhassam őket az érkező vendégeken. A délután folyamán már javult az időjárás helyzete, így a forgalom is megnőtt. Végeztem gyantát és szemöldök formázást több vendégen is. Igazán érdekes volt ahogy Gabriella egyszerre alkalmazza különféle nemzetek szépészeti technikáit. Elmondása szerint minden országnak megvan a maga stílusa, mind smink, műszempilla építés és szőrtelenítési szokások terén.

7.nap 03.10 A hét utolsó munkanapja a megszokott módon kezdődött. Délelőtt az üzletet nyugodt légkör jellemzi. Gabriella egyéb elintézni valók miatt csak dél után érkezett, de addig is betekinthettem a fodrászok munkájába, mint a tanuló társam modellje. Mentora Filipa már 27 éve a pályán van, elmondása szerint nem szereti a szabályszerű vágási módszerek alkalmazását, előnyben részesíti a kreatív technikák használását, amivel a vendég arcformájához legjobban illő frizurát érheti el. Ezt Kristófnak is bemutatta, akivel együtt a lehető legjobb eredményt hozták ki a hajamból, e délelőtt során mindketten tanulhattunk valami újat. Azonban számomra Gabriella mellett is várt meglepetés. Ő a délután során a Threading nevű cérnával történő szőrtelenítési technikát tanította meg nekem. Ez Magyarországon nem igazán használt módszer, főként az erősebb szőrzettel rendelkező országokban népszerű. Igazán egyszerű és költségkímélő, csupán a speciálisan erre használt cérna beszerzésére van szükség. De maga a használat sem bonyolult, a cérnát két végén megcsomózva, kezeink mutató és hüvelyk ujja közt 16-szor megcsavarjuk. A módszertan alaposabb, mint a csipeszelés és jobban kíméli a bőrt, mint a gyanta.

8.nap 03.11 A szombat reggeli korai órák a szállás melletti buszmegállóban találták a csoportot, hisz elérkezett a liszaboni kirándulásunk napja. A buszt egy horvát csoporttal osztottuk meg, akiknek hála megismerkedtünk az Európán belül is adódó kulturális és szokásokhoz tartozó különbségekkel. A városba megérkezve, annak kikötőjében kezdtük meg vezetésünket, a Padrão dos Descobrimentos emlékműnél. Ezen belül a kíváncsiak fel is liftezhettek a tetejére, egy gyönyörű kilátást tapasztalva. Kikötő körül tett séta után a buszra visszaszállva elindultunk a belváros felé. Itt szabad kezet kaptunk annak felfedezésében, a csoport egy része a környéken maradt, mi azonban egészen az Arco da Rua Augustáig lesétáltunk, amihez egy tengerpartra nyíló tér is tartozik. Hazafele úton utolsó állomásunkként a Santuário de Fatime keresztény szentelt helyet érintettük. Az itt megnyilvánuló hívők tömege igazán lenyűgöző volt, több imahely, a csodálatos templom és nagy park áll a látogatók befogadására. Fatima városában elfogyasztottuk vacsoránkat is, ami után már csak egy hosszú út vezetett hazáig.

9. Nap 03.12 A vasárnap a lelki és testi feltöltődéssel telt a csoportunk legtöbb tagja számára. Igénybe vettük a szálláshelyen biztosított mosó és szárító lehetőségeket, valamint a szobákat tettük kissé rendbe. A délután folyamán egy páran elindultunk felfedezni Braga azon pontjait amire eddig nem volt lehetőségünk. Így esett utunkba a helyi piac is. Ahol a piac rész tényleg nem volt hétvégén nyitva, azonban az ételudvarban kedvesen fogadtak minket. Itt felhasználhattuk eddig szerzett nyelvtudásunkat, hisz az ott dolgozók nem igazán beszéltek angolul. Mind a menük megértése mind a személyzettel történő kommunikáció zavartalanul ment. Több étkezde is kínált helyi specialitásokat, mind édességek, mind húsételek terén. Ezután hazafelé sétálva megtekinthettük különböző szépészeti üzletek kirakatát, árlapját vagy volt, ahol helyenként szolgáltatásaik listáját is feltüntették.

10.nap 03.13. A hétfői nap a mi üzletünkben hivatalos pihenőnap, ezt szombaton dolgozzák le, azonban mi szombaton kulturális programokon veszünk részt. Szerencsére a hét folyamán megoldható volt a beosztásban ennek a pótlása. A nap folyamán tanulmányi kirándulást szerveztünk az itthon maradt csapattagokkal. Ellátogattunk a Beleza Oculta szalonba, ahol ma volt teljes munkanap. Megfigyelhetjük az ottani környezetet, berendezést, munka menetét, használt termékeket, szokásokat. Utunk során több kozmetikai és szépségápolási szaküzletet is érintettünk. Lehetőségünk volt az árak összehasonlítására, termékcsaládok áttekintésére, összevetésére, az itt népszerű márkák felfedezésére. Észrevettük, hogy nagy számban vannak jelen a barber shopok a városban, volt, ahol egy utcán belül akár négy is egymás után. Úgy tűnik itt a portugál férfiak egyenlő arányban törődnek a külsőjükkel, mint a nők.

11.nap 03.14 A hét első munkanapja a szokásos módon indult. Reggel a transzfer autó várt minket, amivel időben oda is értünk a Filipa abreu szalonba. A nap folyamán meglátszott az időjárás pozitív változása a vendégek mennyiségén is. Ebből adódóan nekem is több feladat jutott. Ezek közt szerepelt szemöldök formázás, gyanta és segédkeztem a szempilla építésben is. Azonban a délután folyamán ért igazán nagy meglepetés, mikor Gabriella elmondta, hogy egy teljes lézeres szőrtelenítés vár rám. Meg is érkezett a vendég és ő is nyitott volt a munkámra. A lézeres szőrtelenítés alapjait már korábban elsajátíthattam, így könnyebben ment a procedúra. Fokozatosan haladtunk a nyaktól lefelé végig haladva a nyak, mellkas, karok és háton. Ügyelni kell a pontosságra, hisz bármely terület kihagyása meglátszódik a végeredményen. Igazán hálás vagyok, hogy lehetőségem adódott kipróbálni magam ezen a téren is.

12.nap 03.15. Március tizenötödikén mindenki feltűzte reggel a magunkkal hozott kokárdát. Ezt a nap folyamán felsőnkön viseltük. A nap programja egy Coimbrába tett kirándulás volt, ide 8:40kor meg is kezdtük utunkat. A város Portó felett található 200km-el. Számunkra kedvezett az időjárás, hisz a hőmérséklet megközelítette a 25°C is. Idegenvezetőnk lelkesen mesélt a Coimbra törtémelméről, annak szokásairól és az egyetemi élet jelentőségéről. Az egyetem és annak diákjai nagy részét képezik a lakosságnak, ez mind a felépítésében, mind az infrastruktúrájában megnyilvánul. A nap folyamán bejártuk az egyetem területét, annak könyvtárát, a hegy tetején fekvő lenyűgöző botanikus kertet és a meredek lépcsőkkel, valamint hangulatos szűk utcákkal rendelkező óvárost is. Számomra a botanikus kert emelkedett ki a többi közül, itt megtalálható szinte a föld összes kontinensének legalább egy faja, a pálmáktól a bambuszokig. A sétát egy helyi étteremben elfogyasztott ebéddel zártuk, ami után már csak a hazafelé vezető kettő és fél órás buszút következett.

13.nap 03.16 A mai nap a szokásosnál nagyobb volt a forgalom a szalonban. Így lehetőségem volt nekem is munkába helyeznem tudásom, hisz egyszerre hárman is vártak a kozmetikában. Egy hölgynek készíthettem a szemöldökét, először csipesszel formáztam majd festékkel tartósan színezhettem a kialakított formát. Ezen felül gyakorolhattam a cérnás szemöldök szedést is, először karon, majd vendégen is. A nap folyamán megszólított egy idősebb hölgy is, korából adódóan meglepődtem milyen jól beszélt angolul, később kiderült Németországban élt harminc évig. Megkérdezte tőlem lenne e lehetősége hozzám eljönnie jövő héten a szemöldökét elkészíteni. Természetesen egyeztetettünk időpontot is, már előre várom a közös munkánkat. A nap hátralévő része nyugodtabb ütemben telt, rendbe tettük az üzletet, valamint segítettem a kozmetika fertőtlenítését.

14.nap 03.17 A hét utolsó munkanapján Gabriella elmondta a napi vendéglistát, számomra annyira nem szerencsés módon szempillaépítések voltak. Ez nálunk ugyebár egy külön szakma, így csak megfigyelni tudtam a technikákat. Azonban máshol hasznossá tettem magam. A fodrászatban lehettem modell, ezzel is gyakorlási lehetőséget adva a fodrász osztálytársamnak. Az üzlet dolgozói meginvitáltak minket egy közös ebédre, ahol bemutatták a kedvenc helyi éttermüket. A délután a körmös kolléga megkért, hogy végezzek rajta egy arckezelést. Ez magába foglalt egy arctisztítást, egy tonizálást, megmutattam neki az iskolában tanult arcmasszázst, majd egy nyugtató hatású aloeverás szilikon maszkkal zártam a kezelést.

15.nap 03.18 Szombaton elérkezett a közös kirándulás napja. Reggel kilenc negyvenkor találkoztunk a buszmegállóban, meglepetésünkre csak magyar csoportok látogatták aznap Portót. Az út csupán ötven perc volt és meg is érkeztünk a belvárosba. Itt idegenvezetőnk Elena egy óra szabad programot adott nekünk. Körbesétáltunk a főtéren, megtekintettük az ott található látványosságokat, a templomot. Betértünk egy helyi pékségbe, ahol speciális péksüteményeket árultak, majd a szökőkút mellett állva elkészítettük csoportképünket. A buszra visszaszállva elindultunk a város katedrálisához, itt mind a kilátás, mind az épület lenyűgöző volt. Átsétáltunk a két vízpartot összekötő hídon, ahol egy ebédszünet után részt vehettünk egy igazán izgalmas hajós utazáson. A hajón biztosítottak négy nyelven történő idegenvezetést is, bemutatva a különféle érdekes történelemmel rendelkező hidakat. A hajótúrát Elena összekötötte egy helyi bortermelő szaküzletben tartott borkóstolóval is, ahol igazán édes desszertborokat próbálhattunk ki. Ez követően csatlakoztunk a többi csoporthoz és a buszra visszaszállva megkezdtük utunkat Braga felé.

16.nap 03.19 Vasárnap a csoport lelkesebb tagjai a Bragai vasútállomáson kezdhették a napot. Innen 9:37kor indult vonatunk vissza Porto városába. Küldetésünk volt a tegnapi kiránduláson nem érintett helyszínek felfedezése. Azonban utunk rögtön az óceán partján indult, ahol a kevésbé szemfülesek még a hullámok áldozatává is váltak. Az 500as helyi járat el is vitt minket innen a központba. Bejártuk a folyópartot, ami hétvége lévén tele volt élettel. Kirakodóvásár, rengeteg vendéglátó egység, énekes táncos produkciók és a ragyogó napsütés fogadott bennünket. Itt mindenki elintézte a számára megfelelő egy eurós hűtőmágnes beszerzését, egyéb szuvenírek társaságában. Innen utunk a rengeteg lépcsővel ellátott hegyen keresztül vezetett fel a belvárosig. Itt a kis utcákat bejárva kincsekre lelhet az ember. Megejtettük a szinte kötelezőnek számító szardínia bolti látogatást, majd egy kisebb családi vállalkozásként fenntartott étteremben fogyasztottuk el ebédünket. Délután a portói gyönyörűen csempézett vasútállomásról indultunk haza, hogy csatlakozzunk a csoport otthon maradt részéhez.

17.nap 03.20 A hétvégi izgalmakat a mai nap pihenhettük ki, hisz csoportunk nagy részének ez a kijelölt pihenőnapja. Szállásunk igazán népes hellyé vált, a hétvégén egy Erasmusos csoport költözött be mellénk. Mind nagyon nyitottak voltak, érdekes volt egyszerre ennyi különféle népcsoporttal találkozni. A délután folyamán meglátogattuk Braga belvárosát, az időjárás igazán kedvező volt egy sétához. Felfedeztünk eddig nem érintett területeket, majd betértünk a város bevásárló központjába is, hogy beszerezzük a szükséges dolgokat. Este vacsora után megbeszélést tartottunk, majd úgy döntöttünk kihasználjuk a szállás nyújtotta lehetőségeket és közös filmnézést rendezünk. A recepciós hölgy is segítőkész volt, lekapcsolta számunkra az ott lévő villanyokat, valamint odaadta a szükséges HDMI kábelt. Mindenki kényelmesen elhelyezkedett, megfelelő rágcsálni valókkal felszerelkezve és kellemes hangulatban telt az est további része.

18.nap 03.21 Kedd reggel megkezdtük utolsó hetünk első munkanapját. A reggeli rutin a megszokott módon kezdődött, azonban út közben csatlakozott hozzánk még egy magyar csoport tagja, aki egy férfifodrász tanuló volt Kecskemétről. Mesélt az ő képzésükről, valamint arról, hogy ők csak két hétre érkeztek. Mellettünk lévő Barber shopban helyezték el, így valószínűleg még keresztezni fogják egymást útjaink. Az üzlet viszonylag lassú napnak nézett elébe, azonban Gabriella megbízott engem is vendégek fogadásával, ahol egyedül is kipróbálhattam magam, mint kozmetikus. Érkezett egy hölgy, akinek teljes testes lézeres szőrtelenítést végeztem, amit egy szemöldök formázás és festés követett. A továbbiakban csupán az üzlethelyiség rendben tartásában segédkeztünk, majd négy órakor meg is jelent az értünk küldött transzfer autó.

19.nap 03.22 Szerda délelőtt forgalmasan indult a nap. A kozmetikában érezhető, hogy közeledik a tavasz, a jó idő nyoma. Sokan érkeznek gyantára, lézeres szőrtelenítésre. Itt Portugáliában ennek azért is van nagyobb jelentősége, mert a szőrzetük eltér a számunkra megszokottól, mind textúrájában, mind sűrűségében. Ezért is optimális számukra a tartós lézeres szőrtelenítés, hisz az a sötét szőrök esetében a leghatékonyabb. Ebédidőben kellemes meglepetés ért minket, Filipa a szalon tulajdonosa megkérdezte lenne e kedvünk csatlakozni hozzá és a szalon többi munkatársához egy közös étkezésre. Természetesen boldogan elfogadtuk a meghívást. Megmutatták egyik kedvenc helyi éttermüket, ahol megkóstolhattuk az itt speciális ételnek számító Francesinhát. Ez amilyen érdekesen nézett ki kívülről olyan finom volt belülről.


Munkanapló

Tanuló neve: Tornyai Áron

Iskola neve, címe: Aranykéz Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola,

8000 Székesfehérvár Budai út 90. OM: 102759

Szakma megnevezése: fodrász 

Projekt címe: „Aranykéz”

Projekt időtartama: 2023.03.04-03.25. (3 hét)

Projekt száma: 2022-1-HU01-KA121-VET-000051681

Projekt helyszíne: Braga, Portugália

Munkahely és a tutor neve: Beleza Oculta – Diana

1.nap 03.04. Verőfényes napsütésre ébredtem a festői Magyarország egy aprócska falujában, majd nagy izgalommal befejeztem a bőröndöm pakolását és a három hétre elegendő ruhatáram becsuktam egyetlen aprócska bőröndbe. A nagy családot felpakolva el is indultunk a reptérre és egy utolsó búcsút vettem drága családomtól a reptér kapujában, ahová már csak egyedül léptem be és ahol várt a nagy csapat, akikkel egy fantasztikusan jó három hetet töltök majd el Portugáliában. A nagybőröndöket egy új és sokkal gyorsabb megoldással egy önkiszolgáló rendszer segítségével pár perc alatt fel is adtuk. Felszállás előtt még a repülőgép lépcsőjén egy utolsó pillantást vetettem drága hazám napsugaraira és meg is kezdődött az utunk a Portó városába. A repülőút igen kellemesen telt, bár hosszú volt, de így is 25 perccel előbb landolt a gép. Az út során láthattuk az Alpok havas vonulatait és hegycsúcsait, majd leszállásnál megcsodálhattuk az Atlanti óceán partját is. Transzfer segítségével eljutottunk a három héten át otthont adó Braga városába, ahol szállásunk is elfoglaltuk a csoporttal. Az este hátralévő részét szállásunk felfedezésével és új otthonunk belakásával töltöttük és megismerkedtünk a másik magyar csapattal is.

2.nap 03.05. Első napunkat egy fantasztikus és csodálatos, de annál fárasztóbb (a sok lépcső miatt) városnézéssel kezdtük Braga egyik legszebb templomában, amihez egy busz vitt fel egy másik magyar csapattal és az idegenvezetőnkkel Elenával együtt. A templom elől megcsodálhattuk a várost, ami már már olyan kilátással rendelkezett mintha Los Angeles Hollywood feliratától csodáltuk volna a várost. Egy nagyon hosszú lépcsőzés után, amit Braga függőkertjén keresztül tettünk meg vissza is tértünk a belvárosba, ahol még sok sok másik templomot megcsodálhattunk. A nap zárásaként összeültünk megbeszéltünk a napot és uno partit tartottunk, majd mindenki nyugovóra tért és izgatottan várta a másnapi bemutatkozó napot a munkahelyeken.

3.nap 03.06. El is érkezett a várva vár nap, amikor is megismertük a mentorainkat és a helyet, ahol az elkövetkezendő három hétben majd dolgozni fogunk. Eléggé izgultam, de mikor odaértünk az üzlethez, ahol én dolgozom majd megnyugodtam, mert nagyon melegszívű és kedves fogadtatásban volt részem a kozmetikus párommal együtt. Megbeszéltük a munkarendet és azt, hogy mit kell majd viselnünk. Szállásunkra visszatérve pihentem egyet drága lakótársam társaságában, majd délután felfedeztük a város plázáját, ahol egy pár eurót elköltöttünk. Fáradalmas shopping túránk után visszatérve megvacsoráztunk, majd egy újabb uno partival zártuk az estét és álomra hajtottuk fejünket időben, hogy másnap reggel bírjuk majd a munkát.

4.nap 03.07. Reggel lázasan készülődtem az első munkanapomra, izgultam, hogy mit is fogok majd én csinálni a fodrászüzletben. 8:30-kor el is indultunk a kozmetikus párommal, hogy tuti ne késsünk el az első napon és jó benyomást keltsünk ezzel. Mikor odaértünk még elég szokatlan volt a mentorunknak is meg nekünk is a helyzet. A kommunikáció kicsit nehezebb, mert nem tud jól angolul, így google fordító segítségével kommunikáljuk meg a bonyolultabb mondatokat, kérdéseket. Megkérdezte, mit tudunk csinálni majd megkért, hogy mossam meg a haját és szárítsam be, mert szeretné látni milyen munkát végzek. Szerencsére sikeresen átmentem ezen a kis vizsgán és megdicsért.

5.nap 03.08. Ez a napom pihenéssel telt mivel ilyenkor van az üzletnek a szabad napja. Reggel felkeltem összekészülődtem, rendet raktam a szobában, megreggeliztem és vártam, hogy a többiek hazaérjenek és együtt tudjunk valami programot csinálni.

6.nap 03.09. Mikor odaértünk a szalonba az első kérdésünk a mentorunk felé, hogy esetleg csinálhatnánk-e felvételeket, ahogy a Friderika haját levágom, beszárítom majd begöndörítem mivel a Fehérvár tv videó anyagot kért tőlünk, hogy az esti híradóban két percben beszámoljon rólunk és arról, hogy mi itt kint mit is csinálunk. Diana nagyon lelkes volt és szinte úgy videózta, ahogy vágom és göndörítem Friderika haját, mintha egy profi operatőr lenne. Mivel kellett kozmetikus videó is a két percbe, ezért kaptam egy laza arc masszázst, amit szintén felvettünk videóra. Ami újat tanultam az az, hogy az egyenes vágásnál mindig előre majd oldalra kell hajtani a fejet és az utolsó réteget mikor levágom ott nem kell már a fejnek a bedöntése.

7.nap 03.10. Reggeli után megindultunk szokásosan dolgozni a szalonba. Végre egy picit le tudtunk ülni beszélgetni a mentorunkkal, megtudtuk, hogy náluk is minden szépészeti képzés külön van és 3 évig tanulják őket, 2 évig elméletet majd a harmadik évben egy választott szalonban végzik a gyakorlat részét. Azt is megtudtuk, hogy sok ember nem otthon mossa meg a haját, hanem fodrászhoz jár. Kiderült, hogy jövő hét vasárnap lesz a szalon 10. évfordulója így egy kis partira is meg lettünk hívva, hogy megünnepeljük velük együtt. A nap során megkértek, hogy fessek egy tőfestést mert kíváncsiak voltak, hogy én hogyan tanultam. El is kezdtem úgy ahogy én szoktam viszont mondták, hogy megmutatják hogyan tudom megkönnyíteni és meggyorsítani a munkámat. Mikor a festék ható ideje lejárt lemostam és beszárítottam a hajat. A nap végén egy megbeszélést tartottunk a csoporttal, ahol mindenki elmondta milyen napja volt, hogy telt és mi újat tanult a szalonban. Megbeszéltük a problémákat, ha akadtak. Korán lefeküdtünk mert tudtuk, hogy másnap korán kell kelnünk a Lisszaboni kirándulás miatt.

8.nap 03.11. Reggel korán keltünk 4:30 körül mert 5:30 kor indult a buszunk két másik csapattal Lisszabonba, ahová 4 óra alatt oda is értünk. Megnéztük az óceánpartot, a felfedezők szobrát, majd elindultunk a város központjába, ahol 3 óra szabadidőnk volt. Hazafele megálltunk Fatimában, ahol megnéztünk egy keresztény zarándokhelyet, mivel elvileg itt az 1900-as években megjelent Szűz Mária három pásztorgyereknek. Vacsoráztunk és haza indultunk. A napot egy bulival zártuk egy helyi szórakozóhelyen, ahonnan nagyon későn értünk haza.

9.nap 03.12. Reggel kicsit tovább aludtam, mint szoktam mert pihenőnap volt, majd elkészültünk páran a csoportból és kitaláltuk, hogy elmegyünk a helyi piacra körülnézni és ebédelni. Ebéd után kicsit körülnéztünk a városban, megnéztük a helyi nevezetességeket, amiket még nem láttunk és páran megmutatták, hogy hol dolgoznak melyik az ők szalonjuk. Benéztünk egy két fodrász kellékes boltba is, hogy felmérjük a terepet milyen termékeket vagy eszközöket találhatunk, ami újdonság lenne nekünk. Mikor hazaértünk megvacsoráztunk és megtartottuk a szokások megbeszélést, ahol a szombati napunkat is átbeszéltük mivel a kirándulásból későn értünk haza.

10.nap 03.13. Reggel felkeltem és elindultunk Friderikával a munkahelyünkre. Kicsit segítettünk az összepakolásban és a takarításban, hogy hamarabb elő tudjanak készülni a vendégek fogadására. Nem túl sok vendég jött ma, és az is inkább csak hajmosásra és szárításra jött, mivel itt nem szokás otthon mosni a hajat. Elmentünk ebédszünetre az egyik közeli pizzériába, majd visszamentünk a szállásra és kicsit lepihentünk. Kettőre visszaértünk és megkért Diána, hogy göndörítsem be a haját és a Friderika pedig rakjon fel neki egy műszempillát. Miután végeztünk vele meghívtak minket egy délutáni kávéra, hogy kicsit ők is meg mi is pihenjünk. Négykor végeztünk a munkával és el is indultunk haza. Este vacsoráztunk és megtartottuk a napi megbeszélést is.

11.nap 03.14. Reggeli után elindultunk a szalonba. Nem sok vendég érkezett ma reggel, egy hajfestést néztem meg majd Renáta megkérte mossam meg a haját és szárítsam egyenesre. Ebédszünetről visszatérve kicsit beszélgettünk velük és pár magyar szót megpróbáltunk nekik megtanítani, illetve ők is nekünk egy kis portugált. Este megtartottuk a szokások megbeszélésünket a csoporttal a nappaliban, és mindenki elmesélte mi történt vele aznap.

12.nap 03.15. Nagyon szerencsés helyzetben voltam, mert részt vehettem egy kiránduláson a tanárokkal. Reggel 8:40 kor indultunk egy mikrobusszal és 2 órás buszút után meg is érkeztünk Portugália egyetemi városába, Coimbraba. Felvitt a busz a város tetejére, ahol az egyetem található és egy nagyon szép botanikus kert, amit meg is tekintettünk. A nagyon aktív idegenvezetőnk mondandója után el is indultunk lefele az apró és meredek utcácskákon a városközpontba. Útközben megtekintettünk egy kiállítást, ami egy híres helyi fado zenekart mutatott be, és aminek egyetlen női énekese volt. A kis megálló után folytattuk lefelé az utat a központba, ahol egy templomot is megnéztünk. A templom után betértünk egy étterembe, ahol egy kis bor társaságában megebédeltünk. Ebéd után volt egy kis szabadidőnk körülnézni a kis ékszerdoboz város utcáin és fél négy felé elindultunk haza. Este leültünk átbeszélni a csapattal a napot majd párnára hajtottuk fejünket. Szerencsére nagyon jó nap volt sütött a nap és nagyon jó meleg is volt, ami már nagyon jó érzés volt a sok borús esős nap után.

13.nap 03.16. Reggel szokásosan megreggeliztünk és elindultunk a munkahelyünkre, ahol az első olyan nap volt amikor nagyon semmit nem tudtunk segíteni, vagyis én mert inkább körmös vendégek voltak. Kicsit takarítottunk, rendet raktunk Friderikával. Ebéd szünetben haza jöttünk ettünk egy levest és visszaindultunk a szalonba. Délután volt egy tőfestés és egy férfi hajvágás majd 5 órakor elengedtek minket és haza jöttünk. Megvacsoráztunk aztán kicsit átbeszéltük a napot.

14.nap 03.17. Kicsit rosszul indult a reggel, mert sajnos leszakadt az ég és úgy esett az eső, hogy kaptunk egy jó kis reggeli fürdőt. Mikor beértünk, megszárítottuk magunkat egy kis hősugárzóval. Megmostam Diána haját és beszárítottam neki majd az ebédszünet közeledtével betért hozzánk a kedves igazgatónő hogy megtekintse milyen is az üzletünk, mit csinálunk ott minden nap. Diána csak jó dolgokat mesélt rólunk és megdicsért minket. Eljöttünk ebédszünetre majd 2 órára visszamentünk. Diána megkérte, hogy göndörítsem be a haját, majd Friderikával kitaláltuk, hogy az esti partira, ami végül holnap lesz megcsináljuk a haját fekete póthajjal, úgyhogy segített Renáta megcsinálni a hosszú fonatot és elengedtek kicsit előbb minket. Megvacsoráztunk, megtartottuk a meetinget és az esti parti helyett pihentünk egyet, hogy a másnapi portói kirándulásra ki legyünk pihenve.

15.nap 03.18 Reggel felkeltem lementem reggelizni és 9:40 kor indultunk busszal 3 másik csoporttal felfedezni Porto városát. Egész hamar odaértünk körülbelül 50 perc volt az út oda. A busz felvitt minket Porto tetejére, ahol megcsodálhattuk a várost. Sajnos az idő elég változékony volt sütött a nap, majd elkezdett esni az eső és eláztunk. Miután megcsodáltuk a fantasztikus kilátást leindultunk a folyó partjára, de előtte átmentünk annak a hídnak a tetején, amit Eiffel tanítványa tervezett. Mikor leértünk gyönyörű kilátást kaptunk a város színes házaira. Egy kis szabad idő után felszálltunk egy hajóra, ami végig vitt a folyón egészen az óceánig, ahol beletorkollik. Mikor vége lett a hajó túrának egy jó kis borkóstolón vehettünk részt, ahol egy nagyon finom édes portói rozét kóstolhattam meg. Négy óra körül el is indultunk haza, hogy a vacsorára hazaérjünk. Vacsora után most nem tartottunk meetinget, mert egész nap együtt voltunk és senkivel nem történt semmi új dolog.

16.nap 03.19 A vasárnapunk álltalábam pihenéssel szokott telni, mert ilyenkor van szabad nap. Viszont most elmentünk Portoba vissza megnézni azokat a helyeket, amiket kihagytunk és, hogy lemenjünk az óceánpartra megnézni. Reggel felszálltunk a vonatra, ami a Bragai vasútállomásról egészen a Portoi vasútállomásra vitt, ami a végállomás is volt egyben. Mikor oda értünk egyből az óceánpartra mentünk, ami számomra egy végtelen nyugalmat adott mikor ránéztem még úgy is, hogy a part mentén akkora hullámok csapkolódtak, hogy mikor kicsit közelebb mentem kicsit el is áztam, mert nem gondoltam, hogy ennyire ki fog csapni a hullám. Miután megszárítkoztam kimentünk a lezárt mólóra, amit nem akartam kihagyni, ha már egyszer eljutottam az óceánpartra, mivel onnan még szebb kilátást kaptunk a hullámokra és a végtelen óceánra. Ebéd idő körül visszaindultunk egy busszal a városközpontba, ahol megebédeltünk, majd egy-két ajándékot még beszereztem mint mindenki, aztán a nap lezárásaként és a vonat indulása előtt még leültünk az egyik belvárosi bárba és megittunk egy jó koktélt, majd haza indultunk.

17.nap 03.20 Elkezdődött a vissza számlálás, elkezdtünk az utolsó hetet, amit még itt töltünk és bennem kicsit már érződött a szomorúság, amit nem nagyon akartam kimutatni hisz jó hangulat kell egy szalonba és mert most volt az üzlet tizedik évfordulója, amit meg is ünnepeltünk. Tíz órára mentünk be az üzletbe, segítettünk feldíszíteni a szalont, elkészültünk a délutánra és a vendégekre. Délben elmentünk a szokásos ebédszünetünkre, majd kettő órára visszaértünk és meg is kezdtük az ünneplést egy kis torta és pezsgő kíséretében. A jó hangulatért én voltam a felelős, mert én voltam aznap a DJ. Öt órakor elköszöntünk odaadtuk az ajándékcsomagunkat, ami magyar termékekből, édességekből és különleges alkoholos italokból állt. Az ajándéknak nagyon örültek és egy két dolgot meg is kóstoltak és nagyon ízlett nekik, aminek nagyon örültünk. Mikor hazaértünk, megpihentünk egy kicsit majd vacsoráztunk és leültünk filmezni a csapattal.

18.nap 03.21 Reggel beértünk, megmostam a haját a főnöknek, egyenesre beszárítottam neki, majd a Friderika megmasszírozta az arcát és kapott egy laza hétköznapi sminket az szemhéjára. Nagyon hamar eltelt a délutánunk, mert mind a kettőnknek volt feladata és nem unatkoztunk. Természetesen hoztam a formám, ami miatt jó hangulat is lett és tök jól elpoénkodtunk egymás között még úgy is, hogy nem ugyan azt a nyelvet beszéljük. Délután elhívtak egy kávéra minket, majd megengedték, hogy a Friderika haját befesthessem, ami a színválasztás miatt elég érdekesen sikerült és a vörös pigmentek kiütése helyett még több lett neki benne. A végeredmény először kicsit szokatlan volt és rossznak éreztük mind ketten, de nem mertük megmondani, hogy nem ilyenre gondoltunk, inkább azt mondtuk hogy jaj nagyon jó lett pont ilyet akartunk. Hazafele még egyszer kétszer napsütésben is megnéztük és kezdte megszokni a szemünk a vöröses beütést. Ebben a napban az volt a jó, hogy meg tudtam nézni ők, hogyan festenek be egy hajat és nagyon más technikával, mint mi, amin meglepődtem mert azt hittem mindenhol ugyan úgy tanítják a festést.

19.nap 03.22 Reggel a szokásos reggelivel kezdtem a napot majd mivel szabadnapunk volt, így a nap folyamán az volt a tervem, hogy elmegyek és meglátogatok minél több barber szalont. Ebédidőben megálltam egyet ebédelni az egyik helyi étteremben. Ebéd után még megnéztem a városban, amit még nem láttam, helyi nevezetességeket, beszereztem pár szuvenírt is a családnak, aztán elindultam vissza a szállásra ahol találkoztam a többiekkel. Este összeültünk és mindenki elmesélte, hogy mi történt vele aznap, mi újat tanult vagy látott.

20.nap 03.23 Reggel kicsit rosszkedvűen keltem fel mert tudtam, hogy már az utolsó napokban járunk, amit még itt töltünk Portugáliában. Reggeli után elindultam a munkahelyre, ahol megmostam 2 hajat és beszárítottam. Ebédszünetben a szálláson tésztát készítettünk magunknak, majd visszaindultunk 2 órára a szalonba. Mikor visszaértünk akkor azzal a tervel állt elő a szalon tulajdonosa, hogy kicsit újítani szeretne és szeretné átrendezni a szalont, amihez a segítségünket kéri. Átrendeztünk a szalont a körmös rész kapott egy külön sarkot, és nagyobb hely lett így a fodrász résznek az üzletben. Sokkal divatosabb és átláthatóbb lett így az üzlet. Öt óra fele haza értünk vacsoráztunk.

21.nap 03.24 Elérkezett az utolsó nap, amit a szalonban töltöttünk. Kicsit szomorúan indultam neki a napnak, mert nagyon megkedveltem az üzlet tulajdonosait és szerintem nagyon jóba lettünk velük. A nap vége fele el is jött a búcsú ideje, de még előtte instagrammot cseréltünk meg facebook elérhetőséget, hogy tudjuk tartani velük a kapcsolatot a jövőben majd. Én megígértem nekik, hogyha valamikor a jövőben Portugáliában járok majd, akkor meglátogatom őket. Elbúcsúztunk, megöleltük egymást, csináltunk egy utolsó közös képet és elindultunk haza. Este egy díszvacsorán vettünk részt, ahol oklevelet kaptunk a három hetes kint létünkről. Este mikor visszaértünk még egy utolsót buliztunk az egyik helyi szórakozóhelyen.