Aranykéz Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola

SZÉKESFEHÉRVÁR, BUDAI ÚT 90. NAPPALI KÉPZÉS: +3622 / 343-849, FELNŐTTKÉPZÉS: +3630/385-4083, OM AZONOSÍTÓ 102 759

A pályázat célja a Délvidék, Vajdaság jobb megismerése, a vajdasági magyarok, főleg a fiatalok életébe való belelátás képessége, ismerkedés a testvériskola diákjaival. A nagybecskereki Nicolai Tesla partneriskolánkkal közös projekt sikeres megvalósítása. A projekt témája a középkori Magyarország és a keresztény világ összefogása a török hódoltság megszüntetésére, a végvári vitézek életének, hétköznapjainak feltérképezése, életmódjuk a végeken, korhű viseletek és fegyverek tanulmányozása és rekonstruálása. Az együttműködés már több évre vezethető vissza, korábbi években már kétszer járt iskolánk a Délvidéken, Törökbecsén, Újvidéken és Szabadkán a Rákóczi Szövetség által támogatott programok keretében, ahol együtt ünnepeltük a helyi magyar közösséggel március 15-ét. A nagybecskereki Nicola Tesla Középiskolával Báló Tibor azóta sajnos elhunyt tanár úr javaslatára vettük fel a kapcsolatot. Báló Tibor a Rákóczi Ferenc Ifjúsági Szervezet vezetője, valamint a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület elnöke volt, akinek hívására 2019.márcisu 15-én iskolánk látogatást tett Törökbecsén a helyi általános iskolában és ahol együtt ünnepeltük március 15-ét. Ekkor alkalmunk nyílt meglátogatni a nagybecskereki középiskolát is, az iskola igazgatónője Szervo Mária nagyon örült a megkeresésünknek és nyitott volt az együttműködésre. Sajnos a 2019-es projekt a Covid-19 járvány miatt többször halasztódott, végül a mi utazásunk 2021. 07.05-09. között valósult meg, amely során számtalan várat Újvidék, Péterváradi erődöt, Belgrád-Nándorfehérvári várat, Zimony várát benne a Hunyadi tornyot, Galambóc, Szendrő és Szabács várát látogattuk végig. Út közben ellátogattunk Nagybecskerekre is, ahol a partneriskolával közösen megosztottuk tapasztalatainkat és az első művek elkészültek. A partneriskola utazása a szerb kiutazási szabályok miatt csak idén 2022. 07.01-05. között valósult meg. Partnereinknek is bőven volt lehetőségük a magyar végvárrendszert tanulmányozni utazásuk során, kicsiben a Dinnyési várparkban, nagyban Veszprémben, Várpalotán, Csókakőn, a Balaton Felvidéken Nagyvázsonyban, Siklóson és Tapolcán, és nem utolsó sorban a török kori emlékeket Székesfehérváron a Török udvart, illetve a fantázia szülte csodálatos építményt a Bory-várat egy városnéző séta alkalmával. Az elkészült alkotások bemutatására és tapasztalatcserére is volt lehetőség a Velencei tó partján, nyár lévén ideálisabb helyszínt nehezen lehet elképzelni ettől.

1. nap: kora reggeli indulást követően elhagytuk Székesfehérvárt és Röszke felé vettük az útirányt, Röszkét elhagyva érkeztünk meg Szerbiába, azaz a Vajdaságba. Első állomásunk Szabadka volt, ahol rövid városnézés során megcsodáltuk a városháza épületét kivűlről és belülről is szakavatott vezetéssel, sőt elcsíptünk egy zongorahangversenyt is a díszteremben. Ezután betértünk egy ortodox templomba és a szabadkai zsinagógába, majd megcsodáltuk kívülről a Magyar Színház épületét. Innen szálláshelyünkre utaztunk tovább, ahonnan csillagtúra szerűen látogattuk végig a tervezett helyszíneket.

2. nap: meglátogattuk a partneriskolánkat Nagybecskereken, átbeszéltük velük a közös projekt egyes lépéseit és a két iskola tanulói ismerkedtek egymással sajnos csak az iskolán kívül, mivel a járványügyi előírások miatt az épületbe nem mehettünk be. Ezután Óbecsén és Törökbecsén jártunk, ahol a helyi ifjúsági kör néptáncműsorát néztük meg.

3. nap: Utunkat folytatva ellátogattunk Újvidékre és Péterváradra, ahol a legnagyobb monarchiabeli erődrendszert jártuk végig,  a hídon átkelve megtekintettük Újvidék belvárosát is.

4. nap: a török védelmi vonal mentén megtekintettük Karlócát, a török-magyar békekötés helyszínét, innen tovább indultunk Szalánkeménre, ahol a vár és a csata emlékhelyeit néztük meg, majd átkeltünk a Dunán és Zimonyban a Hunyadi tornyot látogattuk meg, majd a délutánt Nádorfehérvár felfedezésével töltöttük.  Belgrádba érkezést követően a nagy melegben hősiesen helytállva a hátsó kapu felől közelítettük meg a várat és a vár udvarát, ahol az egyetlen magyar nyelvű táblánál leróttuk tiszteletünket a várvédő hősök előtt. Késő délután szabadprogram volt Belgrád belvárosában a sétáló utcán, fagyizás, séta, vásárlás.

5. nap: az utolsó nap az Al-Duna felé vettük az irányt, ahol Galambóc, Szendrő és Szabács várát néztük meg, anyagot gyűjtöttünk a közös projekthez, Galambóc vára nagyon gazdag gyűjteménnyel szolgált mind a viseletek mind a fegyverek tekintetében a kilátásról a várból nem is beszélve. A várlátogatást követően hajóra szálltunk és lehajóztunk az Al-Dunán egészen a Vaskapuig, mindez maradandó élményt nyúktott tanárnak diáknak egyaránt. Természetesen az irodalmi, földrajzi, gazdasági vonatkozásokat is bevontuk a vezetésbe, megemlítettük Jókait és az Aranyembert, ami kötelező olvasmány a középiskolában.  Innen már hazafelé vettük az irányt, késő este érkeztünk meg Székesfehérvárra.